Experiența Erasmus în opinia elevilor


    Bună! Sunt Cristina-Ionela Agachi (clasa a X-a B, profil: Organizator banqueting) și în perioada 21 martie – 8 aprilie am participat la stagiul de pregătire practică prin programul ERASMUS+, la mobilitatea din Valencia, Spania în cadrul proiectului de mobilitate: START PENTRU O CARIERĂ EUROPEANĂ ÎN SERVICII (STEUCAS, nr. 2020-1-RO01-KA102-078920).

    Această experiență a fost deasupra așteptărilor mele și, dacă aș mai avea ocazia, aș participa din nou, cu cel mai mare drag. Am avut posibilitatea de a vizita o țară nouă, în afară de cea în care m-am născut și în care am crescut. Am profitat la maximum de timpul liber vizitând obictive culturale deosebit de frumoase din orașul Valencia împreună cu doamnele profesoare care ne însoțeau.

    La locul de practică (Lizarran Ruzafa), atât tutorele, cât și angajații de acolo au fost prietenoși și bucuroși de venirea mea în echipa lor. M-au învățat să fac preparate ușoare, pe care eu nu le știam așa de bine (lasagna, brava potatoes) și să pregătesc salonul de primire a clienților. Preparatele s-au dovedit a fi foarte gustoase și pe placul turiștilor care treceau pe acolo. Cu ajutorul lor mi-am exersat și îmbunătățit abilitățile lingvistice (engleză și spaniolă).

    Locația unde am fost cazați a fost una plăcută, liniștită și foarte aproape de mijloacele de transport în comun. Dintre toate obiectivele culturale, mi-au plăcut cel mai mult: Muzeul Național de Ceramică ”Gonzáles Martí”, Orașul Artelor și Științelor și Bioparcul. Am fost îndrumați de un ghid turistic care ne-a prezentat centrul orașului și am rămas profund impresionată.

    Acest stagiu de practică m-a ajutat să înțeleg mai bine meseria pe care o vreau să o profesez, atribuțiile și îndatoririle, dar mai ales abilitățile pe care ar trebui să mi le îmbunătățesc. Recomand cu încredere practica de specialitate organizată de către ERASMUS+ și le garantez tuturor că vor avea parte de o experiență de neuitat.

💥

Bună! Sunt Alexandru Diana (X C) și am participat prin programul Erasmus+ la mobilitatea din Portugalia. Pot spune că mi-a plăcut foarte mult această experiență și aș repeta-o de nenumărate ori! Mă bucur că am cunoscut persoane atât de primitoare și cu o energie nemaipomenită.

Mi-au rămas în suflet diminețile ăn care vedeam oceanul și angajații de la restaurantul CORTA MAR. Sper ca într-o bună zi să îi pot revedea.

Acest proiect m-a ajutat să mă descurc atât singură, cât și într-un grup, să socializez cu cât mai multe persoane. Datorită acestuia am legat multe prietenii.Stagiul de practică într-un restaurant mi-a oferit ocazia să văd câtă muncă este în spatele fiecărui preparat.

Mobilitatea Erasmus+ o experiență de neuitat, pe care o recomand tuturor cu drag. Vă mulțumesc pentru această șansă de participare!


💥

    Bună! Sunt Axinte Florentina-Ionela (clasa a X-a B, profil Organizator banqueting ) și în perioada 21.03.2022-08.04.2022 am beneficiat de o mobilitate de formare profesională în Valencia, Spania, în cadrul Proiectului de mobilitate Erasmus+.

    A fost o experiență minunată. Am interacționat cu persoane de diferite naționalități și am avut ocazia să cunosc puțin din cultura fascinantă a Spaniei, oamenii de acolo fiind foarte prietenoși. La locul de practica (La terrazza) personalul a fost foarte prietenos cu mine, primindu-mă cu brațele deschise.

    Această mobilitate m-a ajutat să conștientizez ce presupune un loc de muncă într-un restaurant, pentru a mă orienta într-un viitor apropiat și pentru a mă dezvolta pe plan personalși profesional. Îi încurajez pe ceilalți elevi să aplice și ei pentru o mobilitate Erasmus+. Multumesc, Erasmus+ !



💥

    Bună! Sunt Bădărău George din clasa a x A, profilul turism și am participat prin programul Erasmus+ la mobilitatea din Barcelos, Portugalia. Proiectul s-a desfășurat în perioada 30 aprilie – 21 mai 2022, timp suficient pentru a acumula cele mai utile informații .

    A fost o experiență foarte interesantă, am cunoscut o altă cultură, am stat într-un alt loc în care am putut să-mi exprim emoțiile. Prin participarea la acest proiect, am întâlnit oameni noi și m-am confruntat cu situații care m-au făcut să am mai multă încredere în mine, să simt o motivare în plus, că am un scop clar în viață. Această experiență mi-a limpezit mintea și concepția asupra vieții.

    Am desfășurat stagiul de practică la hotelul Villa Garden din inima orașului Braga. Acolo mi-am îmbunătățit vocabularul în limbile engleză și portugheză și mi-am dezvoltat abilitățile practice desfășurate la hotelul respectiv. Personalul a fost foarte îngăduitor și respectuos cu noi, ne-au ajutat în tot ce am avut nevoie, fiind foarte amabili și drăguți.

    Sunt foarte mândru de mine că am reușit să fac parte din acest proiect, sper că o să mai am o astfel de ocazie. Mulțumesc profesorilor care s-au ocupat de toate cele necesare! 



💥

    Bună!
    Sunt Bobu Răzvan-Ionel, elev în clasa a-X-a E, profil turism. În perioda 01.05.2022 – 22.05.2022 am participat prin programul Erasmus+ la mobilitatea din Barcelos, Portugalia.
    În cadrul acestui proiect am avut posibilitatea de a vizita o țară străină. Am vizitat și am admirat toate frumusețile Portugaliei, de la porturile lor tradiționale până la construcția  orașelor.
    Datorită acestui proiect am întălnit persoane calde și primitoare și mi-am făcut prieteni atât din Portugalia cât și din alte regiuni ale României, fapt care mă bucură tare mult.
    La locul de muncă, Villa Garden, am întălnit un personal foarte unit, oameni care ne-au primit lăngă ei și ne-au fost alături în orice moment.
    Acest proiect m-a învățat să mă descurc singur dar și să colaborez cu colegii de muncă.
    Fiecare sfărșit de săptămână însemna vizitarea unor obiective turistice în Porto, Braga, Valenca și Oceanul Atlantic.
    A fost o experiență minunată și îi încurajez pe toți elevii să aplice pentru o mobilitate Erasmus+. 
    Le mulțumesc părinților și doamnelor profesoare că au făcut posibilă această experiență!


💥


    Hey! Sunt Bojoreanu Andreea din clasa a X-a D de la Liceul Tehnologic Economic de Turism și am participat la programul VET ERASMUS+, 2020-1-RO01-KA102-078920 LTET ce oferă elevilor ocazia să efectueze IPC la agenți economici din Portugalia. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să particip la această mobilitate cu atât mai mult cu cât eu sunt o persoană introvertită. Mobilitatea a fost într-un loc frumos, în care nu te plictisești și am reușit să mă acomodez din prima zi cu mediul și respectiv cu colegii pe care i-am avut.

    Datorită acestui proiect, am cunoscut oameni de diferite naționalități cu care am legat prietenii, precum și o cultură nouă care m-a surprins din prima zi. Mi-a luat ceva timp să realizez că sunt acolo, nu cred că mi-am dat seama cu adevarat că am plecat din țară. Timpul a trecut repede și am învățat să mă bucur cu adevarat de lucrurile mici. Sper ca această experiență să se repete, deoarece fiecărui copil i-a părut rău când a trebuit să părăsească locul în care a petrecut momente frumoase timp de 3 săptămani. Recomand cu mare drag Erasmus+ ♡︎!

💥

Bună, sunt Buhă Gabriela Ilinca, elevă în clasa a X- a a Liceului Tehnologic Economic de Turism, Iași. Sunt una dintre persoanele norocoase care a avut ocazia de a participa acum câteva săptămâni la Proiectul ERASMUS+, START PENTRU O CARIERA EUROPEANA IN SERVICII (STEUCAS), nr. 2020-1-RO01-KA102-078920.

Pot spune că am avut cele mai minunate 3 săptămâni din cei 16 ani pe care-i am, 3 săptămâni pline de experiențe noi, de lucruri noi vizitate și de amintiri unice. Am efectuat practica în Barcelos, Portugalia, într-o unitate, pe numele său Coreea&Cardoso ce ne-a fost gazdă mie și colegilor mei de la comerț în cele 3 săptămâni. Am întâlnit oameni foarte deschiși și foarte empatici, comunicativi și prietenoși, ceea ce ne-a făcut să ne simțim “ca acasa”.

Campusul MOBILITY FRIENDS, unde am mâncat, am dormit, ne-am distrat și am creat cele mai frumoase amintiri alături de persoane noi, va rămâne locul cu cel mai mare impact asupra acestui an din viață. Totul era atât de colorat, iar personalul foarte drăguț, încât ne pare rău că nu au mai fost încă 3 săptămâni.

De asemenea, cele 4 excursii din timpul weekend-ului au fost superbe, cu locuri minunate și priveliști deosebite. Mă consider norocoasă că am reușit să ating apa oceanului Atlantic, am reușit să am primul zbor, să merg cu vaporul, lucruri pe care nu credeam ca voi avea ocazia sa le trăiesc la 16 ani.

Țin să mulțumesc tuturor oamenilor implicați în acest proiect și să le urez multă putere pentru a sprijini și următorii copiii ce vor participa în acest proiect, într-un mod plăcut!!

💥

Proiectul Erasmus+ mi-a oferit posibilitatea nu doar de a vizita o țară străină, ci și a cunoaște oameni noi, tradiții diferite, practica în domeniul turismului.

Înainte de plecarea în Spania, am trecut printr-un curs de pregătire lingvistică și culturală. Mi s-a oferit un abonament pe platforma online OLS, care m-a ajutat să îmi îmbunătățesc nivelul de limbă engleză. Pregătirea culturală, m-a ajutat să aflu despre cultura, tradițiile și țara în sine.

Fiind reprezentant al acestui proiect, s-a pus un mare accent pe formarea noastră profesională, în funcție de domeniul urmat la liceu. Fiind elevă în clasa de Turism, timp de trei săptămâni am urmat o practică comasată la unul din cele mai bune hoteluri din Valencia: NH Hotels, de patru stele. Colegii de muncă au fost foarte prietenoși și am fost primită cu brațele deschise. Chiar dacă nu știam limba spaniolă la un nivel care să îmi poată permite o exprimare liberă, nu am întâmpinat probleme de comunicare sau înțelegere. Tutorii mei de la locul de muncă își dădeau silința să îmi prezinte cât mai detaliat munca dintr-un hotel de prestigiu.Pe lângă practică, am avut și multe activități culturale. Am vizitat cele mai importante obiective turistice, împreună cu ceilalți colegi și cu profesorii coordonatori. Au fost organizate vizite la Oceanograful din Valencia, Turnurile Serranos, Muzeul Faller din Valecia, Orașul Artelor și al Științei, Bioparc Valencia, Muzeul de Arte din Valencia, Centrul Vechi. 

M-am acomodat rapid la modul de viață spaniol. Pe tot parcursul celor 3 săptămâni, m-am bucurat de o atmosferă liniștită, de priveliști extraordinare, oameni minunați și binevoitori. 

Experiența din proiect m-a ajutat la dezvoltarea mea profesională și personală. E o oportunitate minunată nu numai pentru a avea parte de distracție și plăcere, ci și pentru a învăța lucruri noi, pe diferite domenii.


💥

    Bună! Mă numesc Ciobanu Antonia Petronela (10H) și am participat la stagiul de pregătire practică de 3 săptămâni (05.05.2022-22.05.2022) în cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+, în Portugalia.

    Pentru mine aceasta experiență a fost una foarte frumoasă și interesantă. Am avut ocazia de a întâlni oameni noi și de a-mi face prieteni și amintiri neprețuite. Am experimentat situații noi și mi-am îmbunătățit abilitățile de comunicare cu oamenii. Am gustat delicatesele altei culturi culinare și am descoperit și o altfel de mentalitate și un popor minunat, oameni superbi.

    În unitatea de practică, am avut ocazia de a comunica în altă limbă cu angajații și am rămas plăcut impresionată, deoarece am cunoscut niște angajați și niște oameni excepționali. În cele 3 săptămâni cât am desfășurat activitatea de practică alături de ei, m-am simțit ca într-o adevărată familie!

    
    De altfel, și activitățile culturale au fost superbe, excursiile organizate în weekend au fost foarte interesante și în locații de vis. Ghidul a avut grija să aflăm tot felul de informații interesante despre locurile vizitate.

    Campusul în care am fost cazați ne-a asigurat tot confortul necesar unei experiențe de neuitat, am avut tot ce ți-ai putea dori.

    Dacă aș putea repeta din nou aceasta experiență, aș face-o de o mie de ori!

💥

    Bună! Numele meu este Ciobanu Eusebiu (X B) și am participat prin progamul ERASMUS+ la mobilitatea din Portugalia, Barcelos, în cadrul proiectului Start pentru o carieră europeană în servicii (STEUCAS).

    A fost o experiență foarte interesantă și frumoasă, pentru că am vizitat o țară diferită de cea în care am crescut. Am văzut și am admirat câteva dintre frumusețile naturale și culturale ale Portugaliei. Fiind un proiect de formare profesională, la locul de muncă, Corta Mar, am învățat diferite modalități de servire și moduri variate de a realiza un mise-en-place. Am învățat sa cooperez mai bine cu colegii mei de muncă, iar comunicarea cu agajații a fost mai dificilă pentru că nu toți știau engleza dar, prin acest fapt, mi-am îmbunătațit experiența de comuniacre într-o libă străină.

    Această mobilitate m-a ajutat să înțeleg cum este să ai un loc de muncă într-un restaurant cu specific pescăresc și îi încurajez pe ceilalți elevi să participle în mobilități Erasmus+.

                
                                                                        💥

    Bună! Sunt Coca Ana Amalia elevă în clasa a X-a D, profil gastronomie. În perioada 20 martie 2022 – 9 aprilie 2022 am fost plecată în stagiul de practica din Valencia, Spania, în cadrul proiectului Erasmus+, STEUCAS(2020-1-RO01-KA102-078920).

    A fost o experiență minunată din orice punct de vedere și pot spune că aș repeta-o oricând. Acolo am cunoscut persoane minunate și pline de energie care au rămas în sufletul meu și nu-i voi uita prea curând. Eu am făcut practică la Hotel Olympia unde am lucrat cu niște persoane extraordinare. Împreună cu colegii și însoțitorii noștri am vizitat multe muzee și locuri minunate, și peisaje de vis. Consider că acest proiect m-a maturizat și m-a învățat cum să lucrez într-un grup și să socializez mai mult și mai des cu persoanele din jurul meu, cunoscute și necunoscute. Erasmus+ mi-a arătat că nu este chiar așa de ușor să lucrezi într-o bucătărie într-un hotel aproape de centrul unui mare oraș, este foarte multă muncă, multe comenzi și este mai obositor decât pare. Însă, sunt fericită că am luat parte la acestui proiect și aș merge ori de câte ori aș avea ocazia.

    Mobilitatea Erasmus+ a fost o experiență de neuitat și o recomand și celorlalți.



                                                                                💥

Bună! Mă numesc Codău Elena, sunt în clasa a x-a C, și am participat la stagiul de practică de trei săptămâni (21 Martie-08 Aprilie 2022, în Spania, orașul Valencia) în cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+. 

Pot spune că mi-a plăcut foarte mult aceasta experiență, aș repeta-o ori de câte ori aș avea ocazia. Am cunoscut persoane excelente, nemaipomenit de primitoare. M-am simțit ca la mine acasă, am învațat de la ei multe lucruri și le mulțumesc pentru toata atenția și răbdarea acordată. M-au învățat cum să mă descurc în bucătărie și cum să mă prezint în fața clienților. Am reușit să port un dialog în limba spaniolă, am căpătat experiență în acest domeniu, sunt foarte bucuroasă deoarece am avut ocazia de a vedea ceva nou si de a experimenta lucruri noi în viața mea. Am văzut peisaje fantastice, nemaipomenite, am reușit să vizităm multe obiective turistice din orașul Valencia, mulțumită doamnelor profesor care ne-au coordonat pe timpul acestei experiențe.

Această mobilitate m-a ajutat să conștientizez ce presupune un loc de muncă într-un restaurant, pentru a mă orienta în viitor, din punct de vedere profesional. Îi încurajez pe ceilalți elevi să aplice și ei pentru o mobilitate Erasmus+. Nu ezitați, deoarece este un mare plus pentru dezvoltare personala și profesională.  

💥

    Bună! Sunt Corduneanu Romario-Adrian și am participat la acest proiect în perioada 01.05.2022-21.05.22, prin programul Erasmus + în mobilitatea Mobility Friends din Barcelolos, Portugalia!

    Ce a însemnat acest proiect pentru mine? Acest proiect a fost o șansă de a putea acumula experiențe noi și de a vizita o nouă țară și minunățiile acesteia cum ar fi obiectivele turistice. În acest proiect am învățat și am practicat anumite sarcini din domeniul turismului , interacționând cu anumite persoane din acest domeniu astfel îmbogățindu-mi și cunoștințele în limbile străine, engleza și portugheza .

    Un mare plus al acestui proiect consider că este faptul că ajungi să cunoști persoane noi, îți faci prieteni.

            

💥

    Bună! Sunt Ene Razvan Ionut (X B) și am participat în programul ERASMUS+ și am efectuat stagiul de pregătire practică de trei saptamani (2-20mai) în Portugalia, Barcelos.

    Am avut posibilitatea de a participa la una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Visam din copilărie să ajung în Portugalia, dar nu s-a ivit ocazia. Cu ajutorul programului Erasmus+, dorința mea s-a îndeplinit. M-am înscris cu multă emoție, sperând să fiu printre cei selectați.

    În locul unde am efectuat practica (SALITRA), am avut norocul de a întâlni oameni cu inima bună, prietenoși și foarte muncitori. Datorită lor am reușit să învăț tehnici de gătire și servire în variate moduri. 

💥

    Mă numesc Filip Sebastian Ilie, sunt elev în clasa a X-a G, profil servicii, domeniul comerț în cadrul Liceului Tehnologic Economic de Turism din Iași. M-am hotărât să particip la această mobilitate Erasmus+ din momentul în care am auzit că acest proiect s-a implementat în școala noastră, deoarece îmi doream foarte mult să am o astfel de experiență în proiecte internaționale și de a vizita o altă țară.

    Proiectul Erasmus ”Start pentru o Carieră Eurpeană în Servicii” s-a desfășurat în perioada 2.05 - 20.05 2022 , în Portugalia, în aproprierea orașului Barcelos. Timp de trei săptamâni am acumulat experiențe noi în domeniul comerțului și în plan socio-cultural. Prin intermediul acestui proiect am avut ocazia să părăsesc țara pentru prima dată și tot pentru prima dată am zburat cu avionul. Din momentul în care am coborât din avion, m-am simțit ca un turist într-o nouă țară, entuziasmat să descopăr lucruri noi despre Portugalia.

    În această mobilitate de proiect am participat 21 elevi din clasele a X-a A-B-C-D-E-F-G-H. În fiecare zi am participat la 6 ore de practică, în intervalul 9:00-14:00, la supermarketul la care am fost repartizați, unde am învațat să avem răbdare, am învățat în ce constă lucrul într-un magazin , să fim mai responsabili, să lucrăm în echipă.

    Pentru mine, participarea în acest proiect a însemnat o multitudine de experiențe noi legate de domeniul comerț. Această mobilitate ne-a unit pe toți ca pe o familie, s-au creat multe prietenii , relații care țin și acum. Am avut posibilitatea de a învăța și puțină portugheză
A fost și o oportunitate și din alt punct de vedere: am exersat limba engleză și în afara orelor de curs din cadrul școlii.

    Din cauza dinstanței mari dintre campus și orașul cel mai apropiat, nu am avut posibilitatea de a vizita mai în detaliu arhitectura și evenimentele desfășurate în oraș în perioada proiectului. În timpul liber aveam tot ce ne doream în campus: jocuri care ne ocupau timpul, terenuri pentru fiecare joc în parte (volley, fotbal, tenis de masă, batminton, biliard). Am avut și zonă pentru grătare și discotecă.
Am vizitat Castelul și Palatul ducilor, Viana de Castelo, Confraia de Santa Luzia, Ponte de Lima, Porto, Braga, Sanctuary of Bom Jesus de Monte.
Mi-a plăcut foarte mult Sanctuary of Bom Jesus de Monte deoarece a fost cea mai frumoasă arhitectura din cele văzute în Portugalia, un traseu nemaipomenit la fiecare troiță era reprezentată câte o scenă din Biblie.

    Mă gândesc să mai aplic pentru un alt proiect Erasmus+ în viitor. Sper din toată inima să fiu selectat, pentru că experiența Erasmus+ este mai mult decât extraordinară! Recomand din toată inima această experiență minunată!

💥

    Bună, sunt Elena Gabriela Grigore și am participat la stagiul de practică de trei săptămâni în cadrul proiectului Erasmus+,START PENTRU O CARIERĂ EUROPEANĂ IN SERVICII (STEUCAS), nr.2020-1-RO01-KA102-078920, în Valencia, Spania.
    De când am auzit despre proiectul acesta, am vrut să mă înscriu ,pentru a participa și a mă bucura de toate minunățiile de care am avut parte în Spania. Pentru a mă înscrie și a participa la acest proiect, am parcurs mai multe etape, dar nu m-am lăsat intimidată și le-am trecut cu brio.
    În Spania, pe lângă faptul că am vizitat o țară nouă și foarte frumoasă, am și făcut practica la agenți economici de la Restaurante La Vite e Bella, care era un restaurant italienesc, unde am fost primită cu brațele deschise de către toți angajații de acolo și unde am învățat multe lucruri frumoase, cum ar fi: să fac pizza, să servesc la mese, să dau importanță lucrurilor mărunte, să fac multe salate specifice localului, să învăț mai bine limba spaniolă (mi-a plăcut foarte mult să vorbesc în această limbă), să socializez cu alți oameni dintr-o altă țară și mi-am dezvoltat abilitățile în domeniul ospitalier și nu numai.
    În timpul liber am vizitat, alături de doamnele profesor însoțitor, foarte multe muzee, mănăstiri, plaje și foarte multe locuri frumoa se.
În opinia mea,a fost cea mai frumoasă experiență trăită datorită doamnelor profesor care s-au ocupat de toate pentru ca noi să ne bucurăm de toate frumusețile Valenciei.
    Este o experiență pe care nu cred că o voi uita și le transmit viitorilor elevi care vor avea ocazia să se înscrie și să participe la acest proiect că nu vor regreta pentru că au ales să participe.

💥

    Salut! Sunt Huțanu Marius Gabriel (X G) și am participat la Proiectul Erasmus+ “Start la o Carieră Europeană în Servicii”,desfășurat în perioada 19 martie-9 aprilie 2022, în Spania, în orașul Valencia.

    A fost o experiență minunată, în care am avut ocazia de a cunoaște persoane noi, de altă naționalitate, de a vizita muzee și alte obiective turistice. La locul de practică Dialprix, unde am învățat ce trebuie să faci într-un magazin, de a fi atent la orice, pe lângă acestea mi-am îmbunătățit abilitățile de comunicare într-o limbă străină. Am reușit să mă înțeleg perfect cu angajații, cu colegii proiectului și am avut ocazia de a-mi face prieteni noi de altă naționalitate. Programul cultural a fost foarte bogat, am avut ocazia de a vizita obiective turistice deosebite, precum Oceanograful, Bioparcul, etc.

    Mobilitatea Erasmus+ este o experiență extraordinară pe care o recomand tuturor.


💥

    Mă numesc Ianovci Mihai-Alfredo, sunt elev în clasa a 10-G, profil Comerț, domeniul tehnician în activități de comerț în cadrul Liceului Tehnologic Economic de Turism din Iași.

    Am participat prin programul Erasmus+ la mobilitatea din Valencia, Spania în cadrul Proiectului de mobilitate KA1 VET-Start Pentru o Carieră Europeană în Servicii.

    Pentru mine, această experiență a semnificat un pas spre maturizare deoarece am învățat să fiu independent. A fost prima dată când am călătorit și m-am simțit super entuziasmat și foarte bucuros că am avut norocul să cunosc niște persoane minunate și foarte deschise în colectivul de la magazinul de practică cu care încă țin legătura.

    Am realizat abia la finalul proiectului cât de norocos am fost că am participat la un astfel de proiect și încurajez pe toată lumea să participe cu încredere, fiindcă este o experiență de neratat.

                        

💥

    Salut! Mă numesc Ilie Alexandra, sunt în clasa a 10-a A la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași și am participat la stagiul de pregătire practică de 3 săptămâni în cadrul mobilității din Valencia, Spania prin programul ERASMUS+, în cadrul proiectului STEUCAS.

    Consider că plecarea mea în mobilitate a fost una dintre cele mai bune decizii pe care am luat-o în ultimii ani. Experința a fost minunată, am vizitat o țară nouă, un oraș nou, am cunoscut oameni noi și o cultură nouă. Programul mi-a oferit experință de viață dar și profesională, m-a pregatit pentru viitor și m-a ajutat să mă dezvolt. Am vizitat nenumarate obiective turistice din zonă, printre care preferatele mele: Muzeul Artelor, Oceanograful și Muzeul de Istorie a Războiului.

    Pe durata stagiului am fost repartizată la unitatea hotelieră The River Hostel, unde am avut parte de colegi minunați și am invățat totul despre munca hotelieră, fapt ce mă va ajuta în cariera mea.

    Nu voi uita niciodată această experintă și îmi doresc să am oportunitatea de a vizita și alte regiuni cu ajutorul programului ERASMUS+.

💥

    Bună! Sunt Ipate Andrei (clasa a X-a D). În perioada 30 aprilie-22 mai, am participat prin programul Erasmus+ la mobilitatea din Barcelos, Portugalia, în cadrul Proiectului de mobilitate IMPROVENT 2.0 (2021- 1-RO01-KA121-VT-000011944).

    A fost o experiență minunată,pe care aș repeta-o oricând, în care am descoperit o parte din cultura și frumusețile naturale ale zonei de lângă frumosul oraș Barcelos, dar și o parte din tradițiile și rețetele culinare specifice zonei.

    La locul de practică, un micuț restaurant aflat pe malul Oceanului Atlantic, (Restaurant Convi vio Do Mar), am întâlnit un personal prietenos și amabil, pasionat de gastronomie. Aici am descoperit rețete și ingrediente locale, în bucătărie gătindu-se preparate cu pește și fructe de mare.

    În timpul liber, am fost foarte impresionat atunci când am vizitat o parte dintre obiectivele turistice: Ponte de Lima,Viana do Castelo, Braga, Porto (Gara și cele 6 Poduri) și plajele Oceanului Atlantic.

    Pentru mine, această mobilitate a însemnat o dezvoltare pe plan profesional și personal, o îmbunătățire a modului de comunicare în limba engleză, am căpătat înceredere în forțele proprii și consider că am făcut un pas important spre maturitate.

    Am trăit o experiență unică pe care ar trebui să o încerce fiecare adolescent!




    Sunt Victor Marari, clasa a Xa A și am participat la proiectul Erasmus ”Start la o Carieră Europeană în Servicii”, desfașurat in perioada 19 martie-9 aprilie 2022, în orașul Valencia, Spania.

    În cadrul acestui proiect am avut oportunitatea de a colabora cu oameni noi și de a lega prietenii. Am descoperit noi tradiții și noi obiceiuri. Mi-am dezvoltat capacitatea de a comunica în limba engleză și am reușit să mă adaptez și limbii spaniole. Am invățat să fiu punctual și să fiu mult mai responsabil cu sarcinile atribuite.

    Din punctul meu de vedere, aceasta este o oportunitate de care trebuie să profite orice elev.

💥

Bună! Eu sunt Marcu Maria Teodora (clasa a X a C ) și am participat prin programul ERASMUS+ la o mobilitate din Valencia, Spania, în cadrul proiectului de mobilitate START PENTRU O CARIERĂ EUROPEANĂ ÎN SERVICII (STEUCAS) ,nr.2020-1-RO01-KA102-078920. Această experiență a fost cu totul ceva nou pentru mine, prin vizitarea Spaniei am descoperit foarte multe locuri și monumente pe care poate nu le vedeam dacă nu participam în proiect.

Locul de practică (LA TERRAZZA PIZZERIA RISTORANTE) a fost minunat prin faptul că toți cei de acolo încercau să mă învețe câte puțin din ce știa fiecare, dar în cele 3 săptămâni făceau tot posibilul să mă facă să râd, să zâmbesc și să mă distrez alături de ei, legătura pe care o creasem mă făcea să mă simt ca acasă și nu îmi doream să mai plec de lângă ei.

Pe perioada mobilități am învățat să gătesc diferite preparate de care nu auzisem până atunci și nu au existat zile fără descoperiri noi sau întâmplări de neuitat.

Cele mai frumoase amintiri ale mele sunt legate de: Museu Faller de València, Orașul Artelor și Științei, Catedrala din Valencia, Oceanografic, Bioparc Valencia, Torres de Serranos, Plaza de la Virgen.

La sfârșit am realizat că prin acest proiect am reușit să devin responsabilă, atentă, răbdătoare, mult mai încrezătoare, implicată și dedicată în tot ce fac .

Iar dacă aveți ocazia de a participa, nu stați pe gânduri, deoarece este o mare șansă pentru voi care nu trebuie ratată. 

            

💥

    Bună! Mă numesc Munteanu Bianca-Paula (a X-a B) și am participat la stagiul de pregatire practică de trei saptamani (2 mai -20 mai) în cadrul proiectului de mobilitate ERASMUS+, în Portugalia, Barcelos.

    Am avut șansa de a merge în cea mai frumoasă experiență de până acum. Mi-am dorit de foarte mult timp să vizitez Portugalia, dar nu m-am gandit o secundă că mi se va oferi oportunitatea de a merge acolo prin cadrul acestui proiect. Din momentul în care ni s-au prezentat toate detaliile, am spus “DA!” provocarii, și m-am înscris cât de repede am putut.

    La locul de practica (O MUDO RESTAURANT), am avut norocul de a întâlni și cunoaște cei mai primitori oameni. Cu ajutorul lor am reușit să învăț și să îmi dezvolt abilitățile practice în domeniul alimentar. Angajații au făcut tot posibilul de a mă integra în colectivul lor și de a mă învăța tehnici de gătire, de servire și moduri variate de a realiza un mise-en-place.

 Comunicarea cu ei m-a ajutat să îmi îmbunătățesc și exersez abilitățile lingvistice (engleza/portugheza).

    La sfârșitul fiecărei săptămâni am avut parte de cele mai frumoase excursii. Am vizitat câteva dintre frumusețile Portugaliei: Braga (Santuario Bom Jesus do Monte), Porto, plaje de la Oceanul Atlantic și multe altele. Am avut ocazia de a vedea cele mai frumoase părți ale orașului, de a afla istoria multor locuri și câteva legende.

    Am avut o experiență minunată, plină de lucruri noi și experințe unice în viață. Încurajez toți elevii să meargă în proiectele ERASMUS+. Pe lângă tehnicile învățate în bucătărie, acest stagiu m-a ajutat să mă dezvolt personal și profesional.

            


💥

    Mă numesc Munteanu Marian, sunt elev în clasa a X-a G, profil comerț în cadrul Liceului Tehnologic Economic de Turism din Iași. M-am hotărât să particip la această mobilitate Erasmus+ deoarece îmi place să încerc lucruri noi, să cunosc persoane si să vizitez locuri frumoase în care nu am mai fost. Proiectul Erasmus ”Start pentru o Carieră Europeană în Servicii” s-a desfășurat în perioada 19 martie – 9 aprile 2022, în Spania, în orașul Valencia, timp de trei săptămâni unde am acumulat experiențe noi și inedite. În această mobilitate de proiect am participat 21 de elevi din clasele a X-a. În fiecare zi am participat la 6 ore de practică, în intervalul 9:00-14:00, la supermarketul la care am fost repartizați (Dialprix), unde am învățat să interacționăm într-o altă limbă, să facem inventariere, să închidem magazinul. Pentru mine, cea mai plăcută activitate a fost statul la casa de marcat. La început, a fost mai greu pentru că nu știam așa bine limba, dar, pana la final, am reușit să o învăț. Pentru mine, participarea în acest proiect a însemnat o multitudine de experiențe noi precum: călătoritul într-o țară complet străină, locuitul fără părinți și mâncare nouă. De asemenea, a fost și o oportunitate utilă pentru a exersa limba engleză și în afara orelor de curs din cadrul școlii. În orașul Valencia am vizitat numeroase obiective arhitecturale și istorice care erau trecute în programul cultural pe care îl desfășuram de câteva ori pe săptămâna, în timpul liber. Am vizitat Oceanograf-Valencia, Bioparc-Valencia, Muzeul de științe Printul Felipe, Muzeul de Ceramica y Artes,Museo Hstorico Militar de Valencia. Mi-a plăcut foarte mult Oceanograful și, bineînțeles, plaja curată, cu nisip fin. Recomand din toată inima această experiență minunată. Mă gândesc să mai aplic pentru un alt proiect Erasmus în viitor. Sper din toată inima să fiu selectat, pentru că experiența Erasmus este mai mult decât extraordinară. 

                                           


💥

    Bună! Sunt Murariu Luis (X A) și am participat la stagiul de pregătire de trei săptamâni(21 martie- 8 aprilie 2022), în cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+ RO01-KA102-078920 în Valencia, Spania.

    Pe lângă faptul că acest proiect a reprezentat o experienţă unică, ceea ce m-a atras încă de prima dată a fost schimbul de experienţă practica la hotelul Parker Urban Flats. La locul de muncă am reușit să-mi dezvolt abilitățile necesare meseriei de camerist. Personalul hotelului m-a primit cu zâmbete, colegii de muncă fiind foarte primitori. De la colegii de muncă am învățat cum merg lucrurile într-un hotel, care sunt sarcinile unei cameriste și care sunt calitățile personale ale unei cameriste.

    În timpul liber am vizitat obiective cultural-istorice precum L’Oceanogràfic, Bioparc, Ciudad de la Artes y las Ciencias.

    În concluzie, toată această experienţă oferită de proiectul Erasmus+ a fost un vis devenit realitate, o experienţă incredibilă plină de întâmplări şi amintiri de neuitat!

                    

💥

    Sunt Pandeleanu Robert Romică (X G) și am participat la Proiectul Erasmus “Start la o Carieră Europeană în Servicii”, desfășurat în perioada 19 martie-9 aprilie 2022, în Spania, în orașul Valencia.

    A fost o experiență super frumoasă și utilă pentru viitorul meu, în care m-am simțit minunat! Această mobilitate m-a ajutat să ies din zona de confort și mă adaptez într-o țară străină.

    M-am întors în România cu o stimă de sine crescută și cu noi prietenii. 

💥

Salut! Numele meu este Pavel Cosmin(clasa a X-a E) și am participat la proiectul Erasmus+ KA102- START PENTRU O CARIERĂ EUROPEANĂ ÎN SERVICII în perioada 2-20 mai 2022 în Barcelos, Portugalia.

Mi-a plăcut foarte mult această experiență!

În cele 3 săptămâni de practică am fost cazați la campusul Mobility friends, un loc foarte frumos ce facilitează multe activități. Aici mi-am făcut foarte mulți prieteni cu care și acum țin legatura. Țin să le mulțumesc și profesoarelor care ne-au ajutat la orice problemă pe care am întâmpinat-o.

Din punct de vedere profesional, din această experiență qm învățat cum funcționează în altă țară o unitate de cazare, cum operează angajații și cum se comportă aceștia cu clienții. Eu și cu încă 2 colegi am efectuat practica la Quinta de Santa Comba, unde personalul a oferit suport la orice problemă pe care am avut-o.

În weekenduri am vizitat mai multe orașe din apropiere, fiecare având propria sa istorie. Mi-au plăcut foarte mult unicitatea, frumusețea acestora, peisajele nemaipomenite lăsându-mă foarte fericit că pot participa la astfel de proiecte!

Mi-a plăcut foarte mult această experiență și sper din tot sufletul să mai pot participa în astfel de proiecte!


💥

    Bună! Sunt Perju Andreea (X F) și am participat prin programul Erasmus la mobilitatea din Barcelos, Portugalia în cadrul proiectului de mobilitate VET ERASMUS+, 2020-1 - RO01 - KA102-078920. A fost o experiență plăcută pe mine, cu ajutorul căreia am reușit sa vizitez locuri noi, să îmi îmbogățesc cunoștințele despre o alta țară și să îi cunosc cultura și locuitorii .

    Practica am desfășurat-o la Correia&Cardoso, unde am avut oportunitatea de a vedea cum se desfășoară munca într-o unitate, am văzut cum se face un inventar și am participat la acesta, am ajutat angajații la așezat marfa și plasarea acesteia pe rafturi. În unitatea de practică am avut parte de un personal prietenos și de care m-am atașat foarte mult în acea perioadă, fapt ce mi-a trezit dorința de a mai vizita Portugalia.

    În fiecare weekend am vizitat obiective turistice ale Portugaliei, precum: Guimaraies, Valenca, Punto de Lima, Viana de Castello, Braga și Porto.

    A fost o experiență minunată și mi-aș dori să mai pot repeta o astfel de experiență, a fost una de neuitat!


💥

   Bună, mă numesc Petrilă Rareș-Valentin (X E) și am participat la proiectul de mobilitate VET START PENTRU O CARIERĂ EUROPEANĂ ÎN SERVICII, la mobilitatea din Barcelos, Portugalia.

   Pentru mine, această experiență a fost una plină de momente de neuitat precum întâlnirea cu oameni de culturi diferite, vizitarea obiectivelor turistice din Portugalia și faptul că am avut ocazia de a face practică la un agent economic dintr-o țară străină.

   În urma desfășurării practicii la agentul economic Quinta de Santa Comba, am învățat care sunt pașii întreținerii unei camere de hotel. Am reușit să comunic și să mă înțeleg cu ceilalți colegi din echipă.

  În weekenduri am vizitat obiective turistice din anumite zone ale țării precum: Piața Barcelos, Valença, Guimarăes, Braga și Porto.

  A fost cea mai tare experiență din viața mea și recomand cu cea mai mare plăcere și altor elevi să aplice pentru mobilități Erasmus+.

💥

    Salut! Mă numesc Radu Ana-Maria (elevă în clasa a X-a A) și în perioada 02 mai – 20 mai 2022 am desfășurat stagiul de practică la agenții economici din Barcelos, Portugalia, în cadrul proiectului Erasmus + KA102- START PENTRU O CARIERĂ EUROPEANĂ ÎN SERVICII (STEUCAS, 2020-1-RO01-KA102-078920).

    Pot spune că a fost una dintre cele mai frumoase și utile experiențe pe care le-am avut. A fost o oportunitate unică în care am avut șansa de a îmbina îmbunătățirea experienței profesionale cu cea de viață, vizitând o altă țară, cunoscând altă cultură și alți oameni minunați, făcându-mi totodată și prieteni noi.

    În cadrul unității hoteliere în care eu, alături de alți colegi, am desfășurat stagiul de practică (hotelul Villa Garden Braga), am fost primiți cu căldură și instruiți cu răbdare de către personal, observând și învățând demersul activităților realizate de aceștia, precum realizarea unui mise-en-place și servirea preparatelor.

    Acomodarea în campusul în care am fost cazați a fost destul de rapidă. Mi-a plăcut faptul că am avut la dispoziție diferite activități cu care ne puteam ocupa timpul liber de după orele de practică. De asemenea, mi-a plăcut mult și faptul că în fiecare sfârșit de săptămână au fost organizate excursii, având ocazia să vizităm obiective turistice din diferite orașe, precum Guimarães, Braga, Porto.

    Acest proiect m-a ajutat să-mi definesc cât mai bine abilitățile de comunicare și să-mi îmbogățesc vocabularul în limba engleză; am învățat să mă coordonez mai bine, am devenit mai înțelegătoare și mai independentă. A fost o experiență minunată, ce a avut numai aspecte pozitive. Nu voi regreta niciodată faptul că am ales să particip la acest proiect, din contră, sunt mai mult decât recunoscătoare acestei oportunități. 

                            

💥

    Salut! Mă numesc Roman George Alexandru (a X-a A) și am participat la stagiul de practică de trei săptămâni (21 martie-8 aprilie 2022) în cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+ STEUCAS nr. 2020-1-RO01-KA102-078920, în Valencia, Spania.

   Pentru mine, a fost o experiență uimitoare datorită colegilor mei, profesorilor însoțitori, dar și angajaților de la „The River Hostel”. Am întâlnit persoane minunate, mi-am întărit caracterul și am vizitat locuri incredibile. Am avut ocazia sa cunosc puțin din cultura, gastronomia și istoria interesantă a Spaniei.

   În urma efectuării stagiului de pregătire practică la agentul economic „The River Hostel” am înțeles ce înseamnă să faci parte din departamentul housekeeping, dar și departamentul recepției. Am învățat să-mi gestionez timpul de muncă și cel de odihnă, ordinea operațiunilor de curățenie într-o cameră de hotel; am reușit zilnic să-mi îmbunătățesc viteza în a îndeplini sarcinile și îndatoririle zilnice.

  Această mobilitate mi-a arătat ce înseamnă să lucrezi într-un hotel, și mi-a deschis noi drumuri privind profesia pentru care mă pregătesc. Recomand cu căldură oricui să participe la această mobilitate!


💥

    Bună!Sunt Raluca-Ionela Roșca(X A) și am participat la stagiul de practică de trei săptămâni,în perioada 2-20 mai 2022,în cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+ VET,STEUCAS(2020-1-RO01-KA102-078920),desfășurat în Brcelos,Portugalia.

      A fost cea mai minunată experiență din viața mea,și tot odată o oportunitate unică deoarece rar ai parte de asemenea experiențe unice,ce te vor ajuta în viitor. Mă bucur foarte mult că am avut asemenea ocazie de a merge în altă țară,pentru a desfășura practica specifică domeniului pe care îl voi urma pe viitor. Am avut plăcerea de a lucra la Hotelul Villa Garden,din Braga,unde toți angajații au fost foarte prietenoși și foarte sociabili.

    În timpul liber am avut parte și de excursii din împrejurimile orașului Barcelos,printre care și deplasarea la Oceanul Atlantic,orașele Braga,Porto, Valença, Guimarães.Am mai vizitat și dieferite obiective turistice,cu vechi istorii,precum Sanctuarul lui Bom Jesus do Monte din Braga, Sanctuarya Santa Luzia, Viana do Castelo.

    M-am simțit extraordinar alături de colegi,de doamnele profesor însoțitoare,cărora le mulțumesc foarte mult căci au fost foarte înțelegătoare cu noi,dar și celor de la Mobility Friends,deoarece ne-au oferit o cazare suberbă,unde m-am simțit foarte bine.Această mobiliate m-a ajutat foarte mult să îmi dezvolt abilitățile practice,dar și compentențele de comunicare în limba engleză.

      Încurajez viitorii elevi ai școlii noastre să opteze și ei pentru această experiență,mobilitate Erasmus+ prin care îți vei dezvolta calitatea profesională,cât și cea personală. Mulțumesc Erasmus+!



💥

    Sunt Savei Andreea, clasa a Xa G și am participat la proiectul Erasmus ”Start la o Carieră Europeană in Servicii”, desfașurată in perioada 19 martie-9 aprilie 2022, in orașul Valencia, Spania. Pe parcursul acestor săptămâni am invățat să ma detașez de confortul de acasă și să mă adaptez unor noi împrejurări.

    Această experiență m-a făcut să realizez cât de diferită poate fi o altă societate față de a noastră. Am descoperit noi obiceiuri de zi cu zi, și noi tradiții. În cadrul acetui proiect am invățat sa fiu mai sociabilă, oferindu-mi posibilitatea de a-mi face prieteni noi și de a-mi dezvolta abilitatea de a comunica in limba engleză. 

    Pe langa practică, am vizitat atracții turistice și am descoperit istoria orașului.

   Din punctul meu de vedere, elevii ar trebui măcar să dea o șansă acestui proiect, și să încerce sa profite de oportunitățile oferite.


💥

    Salut! Sunt Vasile Ramona Nicoleta (X F) şi am participat la stagiul de pregătire practică de trei săptămâni (02 mai- 20 mai 2022) in cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+ în Barcelos, Portugalia.

       Aceasta experienta a fost foarte interesantă și frumoasa, pentru ca am vigilat o tara diferita de cea in care am crescut. Entuziasmul cu care am ajuns acolo nu a încetat să scadă, ci, din contra, a crescut cu fiecare zi. Entuziasmul cu care am ajuns acolo nu a încetat să scadă, ci, din contra, a crescut cu fiecare zi. Mă bucur că am cunoscut persoane atât de primitoare şi cu o energie nemaipomenită.

      Acest proiect m-a maturizat foarte mult, am invățat să mă descurc atât singură, cât şi intr-un grup, să socializez cu foarte multe persoane, să fiu un pic mai deschisă. Aceasta mobilitate m-a ajutat sa constientizez ce presupune un loc de muncă. În urma efectuarii stagiului de pregătire practică la unitatea Vendo de Tuto am învăţat să dau atenție fiecărui detaliu. Am reușit să formez o frumoasă legatura cu persomalul de la unitatea de practică.Am învățat să îmi gesionez mai bine timpul și mi-am înbunătățit abilitățile de comunicare într-o limbă străină. Și nu în cele din urmă am învățat să apreciez mai mult oportunitățile pe care le am.

    Fiecare sfârsit de săptămână a însemnal vizitarea unor obiective turistice: Guimaraies, Valenca, Punto de Lima, Vianna de Castello, Braga și Porto. A fost o experienta minunată și îi încurajez pe ceilalți elevi să aplice şi ei pentru o mobilitate Erasmus+.



💥

    Bună! Mă numesc Zglobiu Denisa Elena(a X a-A) și am participat la stagiul de pregătire practică de 3 săptămâni în perioada 21.03-08.04 în cadrul proiectului Proiectul Erasmus+ KA102- START PENTRU O CARIERĂ EUROPEANĂ ÎN SERVICII  în Valencia,Spania.

    Spania mi s-a părut mereu o țară foarte frumoasă cu foarte multe obiceiuri și mâncăruri deosebite.N-am călătorit niciodată în această țară iar atunci când mi s-a oferit această șansă n-am stat nici o secundă pe gânduri iar răspunsul meu a fost un da din toată inima, pentru că nu primești o asemenea șansă oricând.Imediat am făcut rost de actele necesare pentru înscriere și am reușit să mă calific printre cei 7 elevi de pe profilul tehnician în turism care au plecat în această aventură.

    La locul de practică (Hotel Kramer) personalul m-a primit cu brațele deschise iar managerul hotelului a fost foarte prietenos și deschis în ceea ce mă privește pe mine.Datorită personalului foarte politicos și drăguț am reușit să îmi dezvolt noi abilități practice în domeniul turismului,colegii de muncă au fost mereu cu ochii pe mine, ajutându-mă la orice pas și răspunzându-mi la orice întrebare.Am învățat ce înseamnă housekeeping-ul și cât de importantă este curățenia dintr-un hotel.

   În timpul liber am vizitat muzee, parcuri, biserici, centrul vechi al Valenciei, Oceanograful, Bioparcul. Doamnele profesoare ne-au oferit șansa de a explora  și singuri acest oraș.Am reușit să vedem locuri spectaculoase, ne-am cumpărat o mulțime de suveniruri pentru noi dar și pentru familie.

    A fost o experiență de neuitat și îi încurajez pe ceilalți elevi să se înscrie într-o astfel de mobilitate Erasmus+. Nu aveți nimic de pierdut și nu dați cu piciorul unei  astfel de șanse aproape unice în viața voastră de liceeni. 

💥










Comentarii

Trimiteți un comentariu